Esters Heem » Boerderijen » Den Elsbosch

Den Elsbosch


 

Den Elsbosch, Rotscheweg 7, 1760-1971

 

De allereerste bewoner is waarschijnlijk Lendert van Dommelen. In 1830 wordt de boerderij van hem gekocht door Johannes Cuppen, toen burgemeester van Escharen. Hij heeft daar gewoond tot 1877 als zijn zoon Daniel(Daan) de boerderij overneemt. In 1888 komt Dorus Cuppen er wonen. En ook deze doet de boerderij weer over aan een zoon, nl. Jan Cuppen in 1909. Deze Jan Cuppen is de vader van Theo, Cato, Jo, Lambert, Dora, Piet, Frans, Johanna en Marietje.
In 1937 verhuist Jan naar de W. van Esterenweg 7 en komt zoon Theo Cuppen, getrouwd met Jaan van Dinther, op Den Elsbosch wonen. Hier worden de kinderen Jo, Hermien, Arnold en Dinie geboren. Theo heeft de boerderij bewerkt tot 1947.

Wegens letsel aan zijn arm lukt dat niet meer en ruilt hij van woning met zijn vader.

De kinderen, Jeanne en Thijs worden aan de W. v. Esterenweg 7, geboren.

Jan Cuppen blijft tot 1959 op de Elsbosch wonen en verkoopt de boerderij aan zijn zoon Lambert.

De gezondheid van Lambert is de reden dat de boerderij uiteindelijk in 1970 verkocht wordt. Lambert gaat met zijn vrouw Johanna en zoon Jan, op de Zanddijk 4, wonen.

Jo Toonen uit Wijchen, koopt de boerderij. Maar voordat hij kon beginnen met verbouwen, brandde Den Elsbosch in 1971, af. In 1972 wordt de schuur, gebouwd in 1908, gesloopt.

.

.

.


Foto gemaakt ter gelegenheid van de Eeuwige Gelofte van Jo (fr. M.Arnoldino), eind aug.1938.

Staand: Dora, Cato, Theo, Jo, Lambert, Frans, Piet.

Zittend: Vader Jan Cuppen, Johanna, Moeder Dina Cuppen Peeters,

Voor: Marietje met poes Wiesje op schoot.