Eerste H. Communie


1909 Eerste Heilige Communie Bertha Bens, 10 jaar


Kinderen deden de Eerste Heilige Communie in de eerste klas van de Lagere School. (Voor 1910 was dit pas in de zesde klas.)

De pastoor kwam in de klas met o.a. bijbelverhalen, geiilustreed door afbeeldingen op een groen flanelbord, je voorbereiden.

De klas ging onder schooltijd met de Juffrouw, oefenen in de kerk. Alle kinderen deden de Communie dus iedereen ging mee in de rij naar de kerk. Oefenen was nodig want je moest met 6 of 8 kinderen tegelijk knielen aan de grote communiebank. Dan je handen vouwen en onder het communiekleed steken. De Hostie kreeg je op de tong en mocht je niet aanraken. 

Het communiejurkje werd later nog vaak gebruikt als er bruidjes nodig waren in het dorp, voor processies of andere feesten. Als je jongere broertje of zusje de 1e communie deed mocht men in het 'bruidsjurkje' met de communicant op de foto.

Heel lang deed men hier in Escharen, op 1e Pinksterdag de Eerste Heilige Communie.Groepsfoto Eerste Communie 1972Vormsel / Plechtige Heilige Communie


Plechtige Communie 1963. (Zie namenlijst)


Vormsel 1974:

Voorste rij van links naar rechts: Dity van Vliet, Stieneke van Druten, Norma Theunissen, Anja Verstegen, Mariëlle Rensen, Trudy Croonen, Marij van Gaal, Maria Cruijsen, Tonnie van Haren, Tanja Eggenhuizen, Wim van Vonderen, Regien van Zuijlen, Jos Roefs en Wim van Beusekom.

Middelste rij: Marieke vd Hoogen, Marian Cuppen, Els van Boekel, José Janssen, Renie Paters, Jolanda Derks, Anja Bruysten, Annemarie van Beusekom, Wilma Spanjers, Frans van Hal, Kees van Dongen en Henk vd Heyden.

Achterste rij: Ingrid Janssen, Alda Janssen, Anita Arts, Hans Seuntiëns, Bea Spanjers, Loes Janssen, Petra Spanjers en Tonnie van Dinther.