dorpsgezichten


Dorpsstraat: Gemeentehuis, Smederij/winkel Grad van der Burgt, Aannemer en Caféhouder Kobus Bulkens, Café/Bakkerij Piet van Raay.


Hieronder een fotoalbum met diverse dorpsgezichten

(klik op de foto voor vergroting)

de Kom
Dorpsstraat
St. Machutusweg
Vanuit het Raamdal
Toon Spanjers aan het ploegen.
Vanaf de Zanddijk, zicht ook op Van Raaij van voor de brand in 1940
Molen Zanddijk
1947, wachtmeester Jan Vos, wonend Veldweg 2
Vanaf de Hoogeweg
Zittend op de Alendonksedijk: links boerderij Grad van Boekel, de kerk, boerderij Peeters-Poos en rechts 'Den Alendonk'
1952 afgraven Alendonkschedijk, foto ter hoogte huidige Stoofbrug
Zicht op de kerk vanuit moestuin Piet Cruijsen, Beerschemaasweg
boerderij van familie Cruijsen met op de bank opa Toon Cruijsen, vijfsprong Beerschemaasweg
vanaf de Graafschedijk
Vanaf de Graafschedijk 1957
Kleuterschool achter de kerk
St. Machutusweg 2, woning M. Peeters
Zicht op Beerschemaasweg en de Zanddijk
De Hekkens, rond 1970.
Dorpsplein, voor 1941
Burgemeester de Bourbonplein rond 1950.
Pater Spanjers met zus Josefien op de Raambrug
Fluitekruid in de berm van de Veldweg
uitzicht vanaf de Veldweg

Fotoserie gemaakt door Willie Blom vanuit de kerktoren 1947

foto: Wilie Blom

Dorpsstraat/St. Machutusweg 

We zien linksonder het dak van de woning van Meester Bongaards. Rechts de smederij van Grad van der Burgt. Dan met bordes, het voormalige gemeentehuis met daarachter goed zichtbaar, het plattedak van de gevangenis. De woning met flinke boomgaard daarachter is van Martien Peeters. Ook  't Zaaltje is nog juist te zien. Links aan de St. Machutusweg de woning-winkel van Louis Schonk. Met daarachter het pakhuis en de woning van Sjaak Kuipers. Op de hoek St. Machutusweg-Beersemaasweg (rechts) de woning van (kolenboer) Piet van der Heijden. In het verlengde van de St. Machutusweg, op de Bullen, boerderij  'Hoog Escharen' waar Jan Jans toen woonde. Dan rechts aan de Beersemaasweg, de schuur van Theo Peeters,en verderop de Bakkerij van Jan Snoek. Nog verder naar rechts, hoek Beersemaasweg-Zanddijk, de boerderij van Frans Spanjers en in 't Broek, De Raam. 


Korteweg/Zanddijk

Bijna dezelfde foto als hierboven. Op de Korteweg woont hier Cornelis Dinissen. In het verlengde van de Korteweg op de Zanddijk, Toon Opsteegh. Daarnaast boerderij 'De Wever' van Fons Bardoel.
Op deze foto is verder goed te zien dat de Zanddijk richting Beersemaasweg een bocht had. Deze is later, na de sloop van de boerderij Spanjers, eruit gehaald. De weg is toen naar links verplaatst.
Waarschijnlijk zijn deze foto's gemaakt op maandagmiddag want 's maandags was het wasdag. Achter het Gemeentehuis hangt het wasgoed aan de lijn en in de voortuin van Martien Peeters liggen de lakens 'op de bleek'.


 Graafschedijk/Veldweg/Beerschemaasweg

Aan de Graafschedijk staat hier de woning van Frans Cruijsen. Verderop links de moestuin van Toon Cruijsen die met zijn gezin aan de overkant aan de Beerschemaasweg woonden. Op de hoek Graafschedijk-Beerschemaasweg, boerderij 'De Hekkens' waar familie Arnoldus van Dinther woont.

Aan de overkant op de vijfsprong, tussen de Rotscheweg en de Graafschedijk, is nog een stukje te zien van de boerderij van Petrus Roelofs. Verder op aan de Graafschedijk, richting Gassel, de boerderij De Schutsboom, waar toen Linders woonde. Deze is in 19..? afgebrand en herbouwd. Fam. v. Dongen woont daar nu. De afslag naar de Middelrotscheweg is goed zichtbaar. Aan de linkerzijde aan de Beerschemaasweg de boerderij van Wim Bens en de boerderij van Jan Cuppen.


Zanddijk/Molenpad

Op de voorgrond het dak van Familie van Raaij, wonende aan het Burgemeester Bourbonplein. In dit pand was toen een bakkerij, een winkel en een café met zaal gevestigd.

Vanuit de bakkerij liep een voetpad naar de Zanddijk, naar de molen. Dit grasveld heeft ook ooit een tijdje dienst gedaan als voetbalveld. Ook vond hier het bevrijdingsfeest plaats.

Op de Zanddijk zien we de wind-graanmolen van molenaar Toon van Iersel met rechts daarnaast zijn woning.


Duisterstraatje

De woningen staan aan de Willem van Esterenweg. Op de voorgrond de boerderij van Grad van Boekel.  De volgende woning is het huis van Willie Blom. Hij heeft deze dorpsfoto's vanuit de kerktoren gemaakt, waarschijnlijk in de zomer van 1947. Naast de woning van Willie Blom, staat namelijk de woning van Cuppen waarvan het achterhuis in 1946 is afgebrand. 

Achter de huizen loopt het Duisterstraatje. Deze ging vroeger na de bocht over op de Alendonksedijk,en was de hoofdweg naar Grave.


 Willem van Esterenweg

Helemaal vooraan is nog juist het dak van de Lagere school te zien. Dan vooraan links weer het huis van Willie Blom. Daarnaast de woning van Theo Cuppen. Hiervan is het achterhuis afgebrand en later weer herbouwd. Dan aan Willem van Esterenweg 5, de woning van Wim Nass. De grote boerderij daarna is van familie Frans Peeters. Tegenwoordig woont Nijmeegs Jopie daar. Het huisje tegenover, liggend aan de Graafschedijk,is de woning van Toon Emons. Op deze foto is ook mooi het nog lege 'Escharense Veld' te zien en de weg naar Grave. 


Willem van Esterenweg/Graafschedijk

Hier aan de Graafschedijk weer de woning van Toon Emons, Daan Cornelissen woonde er na hem.

Op de voorgrond de Meester Bongaardsweg met de lindebomen. Het kerhof daarachter. 

De met een heg omzoomde tuin is de moestuin van Theo Peeters. Daar achter aan de Graafschedijk, grond van Thijs Peeters. Op de hoek Graafschedijk, Meester Bongaardsweg stond zijn boerderij. Later woonde daar Martien Schraven.

In de verte is de Maas te zien. Nog zonder 'bakenbomen'.


 foto; Jan Roefs/Willy Arts

Luchtfoto 17 September 1944


 Jan Roefs / Willy Arts

Escharen 1982


 Escharen 2004


Escharen augustus 2015

Bron: DroneflightsNL