Willem van Esterenweg 3Sinds 1870 was Petrus Jacobs (1839-1902)  in Escharen Gemeentesecretaris. Hij was een zoon van Gerardus Jacobs en Anna Linders, die woonden op de hoek Bourbonplein-Molenpad. (De boerderij van Jacobs is in 1940 afgebrand.)

Petrus Jacobs koopt in 1879 een perceel grond (A 223) van Peter Janssen. Deze Peter Janssen was Radmaker van beroep en woonde in het huis (A224) waar tegenwoordig H. Wijdeven woont.

Zie kadasterkaart uit jaar 1880, hieronder.

 

.

Op dit perceel bouwt Petrus Jacobs een boerderij waar hij gaat wonen. Peters bleef onghuwd en bij hem op de boerderij woonden zijn broer, Martinus met zijn vrouw Hendrika van Kerkhof.

In de boerderij laat hij links naast de voordeur, een gevelsteen metselen, P.J. Jacobs, 1879.  Vandaag de dag is deze tekst in de kalkstenen gevelsteen, nog maar nauwelijks leesbaar.

Als gemeentesecretaris werd hij in 1875 ook benoemd tot toezichthouder van het nieuw te bouwen Gemeentehuis. Ook daar is een ingemetselde gevelsteen terug te vinden met zijn naam.

 

In 1902 overlijdt Petrus Jacobs op 63-jarige leeftijd. Zijn broer, Martinus en zijn echtgenote, erven de boerderij aan de Willem van Esterenweg 3, en blijven daar wonen tot 1922.Theodorus Peeters (1850-1902) trouwt in juni 1877 met Johanna Spanjers (1854-1939) uit Schaijk. Samen krijgen Theodorus en Johanna 12 kinderen, en hebben daarbij nog 2 pleegkinderen. 

Hij woont met zijn gezin op Hoeve de Prins.

Theodorus Peeters overlijdt op 52 jarige leeftijd in 1902.
Weduwe Theodora Peeters- Spanjers verlaat in 1922 boerderij De Prins en gaat met de dan nog thuiswonende kinderen wonen op de boerderij aan Willem van Esterenweg 3, die ze koopt van de erven Jacobs.

Johanna Peeters-Spanjers (1854-1939)

.

boven van links naar rechts: Frans, Thijs, Dora, Jan, Daatje, Marie, Jo

onder:  Harrie, Antje, moeder Johanna Peeters- Spanjers, Martien, Pater Evaristus (Piet), Dina

 

Hiernaast weduwe Johanna Peeters te midden van enkele kinderen en kleinkinderen.

Steeds meer kinderen trouwen en verlaten uiteindelijk het huis. De boerderij wordt in 1931 overgenomen door haar jongste zoon Frans.

Johanna blijft met dochter Antje hier bij in wonen tot haar overlijden in juni 1939.


.

De boerderij is sinds 1931 eigendom van Frans Peeters. In oktober 1935 trouwt Frans met Cato Verbruggen uit Sint Hubert.

Het gezin krijgt 4 kinderen: Jeanne, Riet, Tinie en Truus.

Onderstaande foto is gemaakt in 1943. Hierover weet dochter Riet nog te vertellen dat hij gemaakt is door een Duitse soldaat. Hij had als hobby fotograferen en kwam op een zondagmiddag langs om foto's te maken van de boerderijdieren. Tevens maakte hij toen deze foto van de aanwezigen.

Boven: Gonny Roelofs, Cato en Frans Peeters

onder: Hermien Cuppen, Riet Peeters, Ria Bens, Jo Cuppen, Antje Peeters, Jeanne Peeters en Tinie Peeters

1935, huwelijk Frans Peeters en Cato Verbruggen

.

Kinderen Peeters: Tinie, Jeanne, Riet en Truus

.

.

Op de foto hiernaast Frans met Cato en de kinderen Truus, Tinie en Riet. Dochter Jeanne maakt de foto.

In maart 1961 komt Frans te overlijden.

Cato blijft hier wonen tot het jaar 1965 en laat dan een bungalow bouwen aan Graafschedijk 29,(waar nu Jo en Thea Reinen wonen) en verkoopt dan de boerderij.

Daarna komt Fam. Gelden komt er tot 1974 wonen.


.

In 1975 komen na een grondige verbouwing Joop en Lien Smits vanuit Nijmegen op de boerderij wonen.

Het achterhuis wordt verbouwd tot opslagplaats voor goederen voor hun bedrijf 'Nijmeegs Jopie'.

Pas in 1981 krijgen ze van Gemeente Grave toestemming voor particuliere verkoop.

De voormalige boerderij krijgt nu dus een ook winkelbestemming. 'Nijmeegs Jopie' verkoopt dan voornamelijk tweedehands militaire kleding, werkkleding en spijkerbroeken.

Hun kinderen komen later ook in het familiebedrijf werken. Dochter Petra runt het bedrijf in Escharen en zoon Joop jr. de winkel in Nijmegen. Lien en Joop springen dan nog regelmatig bij.

Lien en Joop Smits

In 2006 krijgt Joop echter dermate gezondheidsproblemen dat werken in zijn bedrijf niet meer mogelijk is. Naast het bedrijf aan de Willem van Esterenweg bouwen ze een nieuwe woning. En dochter Petra blijft op de 'boerderij' wonen.

.

De boerderij anno 2015, nu woning en bedrijfspand van 'Nijmeegs Jopie'.