S.A.V.A.

Jeugdvereniging S.A.V.A. (Steeds Alles Voor Anderen)

.

Oprichtingsbestuur S.A.V.A. 1960

Harry van Zuijlen, Regien Arts, Annie Peters, Theo Bens, Jeanne Peeters, Thé Bisseling, Mien Cruijsen

.

Eind vijftiger-jaren was er heel veel schoolgaande jeugd in Escharen. Hiernaast een foto van de buurtschap Lage Hei, in 1959.

Jammer dat er voor de kinderen naast voetbal, weinig vertier was in het dorp, vond men toen. Vanuit deze buurtschap is Thé Bisseling, Harry van Zuijlen en Piet Derks gaan proberen of er dus geen jeugdvereniging opgericht kon worden. In 1960 werd er een oprichtingsbestuur gevormd.

Jeugdvereniging S.A.V.A. is begonnen aan de Hoogeweg. Hier had men onderdak in een schuur bij Toon van Sambeek. In dit clubhuis kwam de jeugd wekelijks bijeen en werd onderleidng van 'Jeugdleiders' sport en spel gedaan. Er waren verschillende groepen van ongeveer dezelfde leeftijd gevormd. Jongens en meisjes waren gescheiden.

 

Het nieuwe clubhuis van SAVA, en later ook van DEW, stond aan de Veldweg, achter de kerk. Het perceel grond was gratis ter beschikking gesteld door Martien Schraven.

 

 

Het gebouw was aangekocht van de Hemelvaart- parochie uit Grave. Het was hun daar overbodig geworden Noodkerk.

 

SAVA was een bloeiende vereniging en bijna alle schoolgaande jeugd was lid. Hoogtepunt van het verenigingsjaar was het 'kamp'. Met de fiets ging men op weg naar een kampeerboederij in bijvoorbeeld St. Oedenrode, Herpen of Well. Slaapzak, kleding en wasbakje werden met een vrachtauto er naar toe vervoerd.

De hele week stonden er activiteiten gepland. Natuurlijk ging er ook een kookploeg mee en had iedereen een keer corvee. Voor de toiletvoorziening was er een 'HUDO' in het veld.

 

.

Op de slotavond was er traditioneel een kampvuur. Ontsteken van het kampvuur was jaarlijks de 'rol' van pastoor Stevens. Ook de ouders van de kinderen mochten op de slotavond aanwezig zijn. Er waren in de loop van de week allerlei voordrachten ingestudeerd, en die werden die avond getoond.

 

1965 SAVA-kamp St. Oedenrode foto 1

 

SAVA vlag met jeugdleider Ton Cornelissen

.


1965: zicht op het SAVA-gebouw vanaf de Graafschedik, tijdens woningbouw van Tien Lukassen.


SAVA Instuif

1972