Molen Kouwenoord


Molen Koudenoord


 Bouwjaar: 1856

Type: Bergmolen, achtkantige bovenkruier, zonder stelling

Functie: Korenmolen

Kenmerken:  Asfaltgedekte molen op 8-kantig gemetseld onderstuk, beltmolen met inrit

Verdwenen: 1930 onttakeld, onderstuk nog aanwezig

Molenaar: Petrus Jozephus Lamers

Adres: Generaal de Bonsweg 6, EscharenTen Bruggencatefiche www.Allemolens.nl


Op bovenstaand kaartje uit 1874 staat de korenmolen (KM) op 'Kouwe Oord' al aangegeven even als de korenmolen op de Zanddijk in de kom van Escharen.

Verder staat hier duidelijk 'Tol': men moest op de grindweg van Grave naar Wanroij, tol betalen. (Zie pagina Tolplaatsen)


Hulpkaart kadaster 1864

.


Zoals in bovenstaand artikel is te lezen liep de molen in 1878, tijdens noodweer flink schade op.


In .... wordt Petrus Lamers eigenaar van de molen. Hij vraagt in maart 1911 bij de gemeente Escharen  een bouwvergunning aan voor het plaatsen van een moter korenmolen, op de Koudenoord, Sectie D 174. Op 7 april 1911 krijgt molenaar Lamers alle benodigde vergunningen.

.

.

De molen die gebouwd werd in 1914 was een bergmolen. De onderdelen waarmee dat gebeurde komen van poldermolen 'De Waker' uit Oostzaan.  Deze molen deed daar niet langer dienst door het plaatsen van een dieselgemaal aldaar. 'De Waker' is dus eigenlijk verplaatst van de Zaanstreek naar de Kouwenoord en is hier door Lamers weer herbouwd. Niet langer een poldermolen maar voortaan een korenmolen.

Meer lezen over de historie van deze molen kunt u op de website: Zaanse Molens

.


Bouwvergunningen:Bouwtekening van de motormaalderij.


.

November 1930:

Zoals in onderstaand krantenartikel is te lezen was de electrische maalderij van Lamers door brand niet meer te gebruiken.

Hij wilde de windmolen weer gaan gebruiken en dat ging dus mis. Sindsdien is deze nooit meer in werking geweest.

 
De molen werd in 1938 onttakeld, het bovenstuk gesloopt. P.J. Lamers doet op 31 juli 1938 een aanvraag bij de gemeente om de bestemming van het gebouw te mogen veranderen van korenmolen in bergplaats.


.


Datum opheffing bedrijf  jan. 1958


Blik op het restant van de Kouwenoordse molen, links op de foto het Meester Gerritspark en op de achtergrond de kerk van Escharen.


Foto's maalderij 1985

 

Molenaar Lamers in de Maalderij


 

Onderstaande foto van het achtkantige gemetselde onderstuk van de molen die nu, in 2015, nog steeds dienst doet als bergruimte bij de huidige bewoners, Fam. Eggenhuizen.

.