De auto van mijn opa


Onderstaande tekst komt van de website Brabants Historisch Informatie Centrum. Zij hebben een project met het thema: 'De auto van mijn opa.' , Brabantse auto's en motoren 1906-1951.


Brabantse kentekens?

Inderdaad ja: tussen 1906 en 1951 kon je aan het kenteken van een auto of motor zien uit welke provincie de eigenaar afkomstig was. Vanaf 1 januari 1906 moest iedere bestuurder een zogenaamd nummerbewijs hebben, dat verstrekt werd door de Commissaris van de Koningin van de provincie waar men woonde. Zo'n nummerbewijs begon met een letter, gevolgd door een nummer.

Per provincie

Voor Noord-Brabant was dat de letter N. Die staat overigens niet voor de beginletter van de provincienaam, zoals men vaak nog denkt. De letters zijn simpelweg alfabetisch aan de provincies toegekend, beginnend met de A voor Groningen, B voor Friesland en D voor Drenthe enz.

Motor- en rijwielwet 1905

Een en ander was het gevolg van de Motor- en rijwielwet van 1905. De belangrijkste verplichting daarin was het hebben van een kenteken (nummerbewijs geheten) en een rijbewijs. Dat laatste kon je overigens op aanvraag gewoon afhalen bij de provinciale griffier, zonder examen te doen. Ook anders dan tegenwoordig: het nummerbewijs was persoonsgebonden. Het stond dus op naam van de kentekenhouder en was niet aan een specifiek voertuig verbonden. Als iemand een nieuwe auto aanschafte, nam hij zijn oude kenteken gewoon mee. Een eigenaar kon ook meerdere voertuigen met hetzelfde nummer hebben. Nummers konden om allerlei redenen vervallen, waarna ze vrij waren om opnieuw te worden uitgereikt aan een nieuwe aanvrager.

In 1951 werd het provinciale systeem afgeschaft en de huidige, landelijke kentekenregistratie ingevoerd. 


Doe mee

Een kenteken is op zichzelf slechts een administratief nummer. Maar áchter dat nummer zit (mogelijk) een wereld aan verhalen. Dus heb je foto’s van de auto’s of motorfietsen die bij een bepaald kenteken hebben behoord, weet je van welk merk of type het voertuig is, heb je informatie over een van de eigenaren of weet je iets anders dat in dit verband interessant is, deel dat dan met anderen en met het BHIC en stuur dat materiaal in.

 


N-798: 1910: Dokter A.J.M. Kanters met zijn auto, een Oryx, op de Hoogeweg (met een fiets op de treeplank, voor het geval dat de patiënt zich aan het einde van een slecht begaanbare weg zou bevinden)

Op de achtergrond Escharen: boerderij Den Alendonk, molen Van Iersel en de Lambertuskerk.

Fotograaf: Foto Smeets. Origineel:  Beeldcollectie Ton Cruijsen. Bron: BHIC


Graag werkt het EstersHeem mee aan dit initiatief van het B.H.I.C.

Onderstaande foto's uit ons archief zijn al aangemeld en komen in september op de website te staan bij het project: 'De auto van mijn opa'. Hier de link. 

Het is een mooie website die het bekijken waard is, zeker als je van oude auto's en motoren houdt. Met een 'zoekfunktie' waardoor je op woonplaats, eigenaren kunt zoeken. 

Bezit u nog een foto van een auto of motorfiets met een kenteken dat begint met een 'N', dan horen wij en het B.H.I.C. dat graag!

Contact EstersHeem

 

N-56673:

Merk: Chevrolet 1934.

Eigenaar: Antonius van Sambeek(geb. 1895), Autodienstonderneming, A 68a (Hoogeweg 7)

Zie origineel 'nummerbewijs voor motorrijtuig' hieronder. 

In de auto zijn oudste zoon, Lambert van Sambeek, met de hond Fikkie.

 


N-65068:

Eigenaar: Cor van den Hoogen (geb. 1923).

Foto is gemaakt voor het bakhuis bij zijn ouderlijk huis (winkel) aan de Hoogeweg 23. 


N-74333:

Eigenaar: Piet Derks (geb. 1927)

Foto is gemaakt bij zijn ouderlijk huis, later zijn woning, aan de Schrijfakkerweg 2.


N-65065:

Eigenaar: Piet Peters. 

P. Peters was caféhouder, 'Café Het Witte Huis'  maar ook timmerman. Daarbij fungeerde hij voor dorpsgenoten soms ook nog als een soort van taxichauffeur. Deze foto is gemaakt in Nijmegen waar hij Marie Voet- Kuijpers en Dina Verbruggen -van den Hoogen ophaalt.


N-88825

Eigenaar: J.G. Braam

Het kenteken is verstrekt  in 1949. De foto is gemaakt voor de boerderij van Jan Braam, aan de Zandvoortseweg 4, rond 195x . Op de motor zijn zus, Bertha Braam, en een van zijn zoons.


N-84331

Eigenaar: Thijs Peeters

Merk: Aero (JAWA) Minor

De foto is gemaakt voor hun woning aan de Graafschedijk, naast de heg van de  'varkensboomgaard'. Op de achtergrond de woning van Daan Cornelissen en in de verte is het nog lege Estersveld te zien.

Links op de foto staan Gonny Roelofs en Bertha Peeters-Bens. Rechts naast de auto; Theo en Jan Roelofs.


N-5977

Eigenaar: Toon van Sambeek

Merk: Chevrolet

De foto is vermoedelijk gemaakt in Nijmegen met zoon Lambeer van Sambeek voor de vrachtauto.


N-61266

Eigenaar: Jo Peeters (1918-2000)

Merk: Eysink

De foto is gemaakt voor zijn ouderlijk huis, boerderij De Zwarte Wiel. Op de achtergrond zijn moeder, Helena Peeters-Thoonen.

Jo was toentertijd buschauffeur en draagt daarom onder zijn motorjas zijn uniform.