Van Vogelshoek naar Gasthuishoeve, Familie Van Boekel


De Vogelshoek in 1860

 

Families Van Boekel wonen al geruime tijd in Escharen. Stamvader Joannes Gerrits van Boekel is in 1692 in Boekel geboren. Hij trouwde voor de 2e keer op 29 mei 1728 in Escharen met Catharina Pauels. Drie generaties later komt Joannes (Jan) van Boekel (1811-1894) in 1860 met echtgenote Hermina Linders (1806-1883) vanuit Gassel hier naar de Escharense Vogelshoek.

In eerste instantie huurt Jan van Boekel een aantal jaren deze boerderij met schuur en bouwland. Zie groene cirkel op bovenstaande kadaster kaart. In 1872 wordt deze boerderij echter te koop aangeboden en voor  f 14.100,- komt het in bezit van Van Boekel.



De hoeve stond op het huidige adres Vogelshoekscheweg 2, waar nu de schuren staan van Jan Cuppen.
Na het
overlijden van Jan van Boekel in 1894 erft zoon Martinus van Boekel (1846-1925) gehuwd met Johanna Geurts (1850-1931) de boerderij. Een dochter van Jan, Maria van Boekel (1835-1919), krijgt de schuur, Vogelshoekscheweg 1a. Deze wordt 
verbouwd, Maria trouwt met Antoni Thoonen, en gaat daar wonen. Een dochter van hen, Johanna Thoonen, trouwt later met Marinus Roelofs. 


Martinus van Boekel laat op zijn beurt de boerderij achter aan 
zijn oudste zoon Johannes Martinus (1876-1954). Zijn dochter Maria van Boekel (1882-1946) trouwt met Johannes van Hal en gaat wonen op Vogelshoekseweg 3. 
Inmiddels wonen er dus al verschillende Van Boekels op de Vogelshoek.

1938: 25-jarig huwelijk van Hannes en Cato van Boekel

Johannes Martinus (Hannes) van Boekel trouwt in 1913 met met Catharina (Cato) van Hal uit Zeeland.
Op bovenstaande familiefoto viert dit echtpaar in 1938 hun 25-jarig huwelijksfeest. Ze staan voor hun boerderij, Vogelshoek nr. 73.

Bovenste rij: Harrie, Ciska, Piet, Marietje, Wim, Cato en Jo
Zittend: Hanneke, vader Hannes, moeder Cato en Martien

Hannes en Cato kregen 12 kinderen. Hiervan zijn er twee levenloos geboren en stierf een dochtertje slechts negen maanden oud. Negen kinderen groeiden dus op in dit gezin. Verschillende zonen hadden inmiddels aangegeven om verder te willen met een boerenbedrijf. Daar was op de boerderij te weinig ruimte en werk voor. 
Toen werd in oktober 1940 De Gasthuishoeve van het St. Catharina's Gasthuis ter pachting aangeboden. Hier had Hannes wel interesse in want ook al was de hoeve in pacht, toch zag hij dit als een vooruitgang. Bij de hoeve hoorde aanzienlijk wat bouwland en een grote boerderij met veel bijgebouwen.
Dokter Kanters uit Grave had belangstelling voor Van Boekels boerderij op de Vogelshoek en de koop was snel gesloten. Kanters verpachtte de boerderij aan Mies van Dinther, een zoon van Hannes zus, Mina. Mies trouwde in 1941, met de eveneens uit Escharen afkomstige, Riek Cornelissen. 
Rond 1950 brandde de boerderij echter tot de grond toe af. Eigenaar Kanters zag er geen heil in om de boerderij weer op te bouwen en verkocht hij de restanten in 1952 aan Harrie Cuppen. Deze bouwt hier, op Vogelshoekscheweg 2, een nieuwe boerderij.


Gasthuishoeve

De Gasthuishoeve heeft in 1940 al een hele geschiedenis achter de rug. Al voor 1827 was er een Blauwververij gevestigd. In 1904 is deze omgebouwd tot een opleidingsschool voor Missionarissen en in 1921 in gebruik genomen als Gasthuishoeve van het St. Catharina's Gasthuis.
Over de historie vindt u onderaan deze pagina een verwijzing naar een document geschreven door Joop van der Linden.


Hannes van Boekel en Cato van Boekel - van Hal van de Vogelshoekscheweg, verhuizen met hun gezin in 1941 naar de Jan van Cuijkdijk 1 in Grave. Ze worden de nieuwe pachters van de Gasthuishoeve. Deze stond dus op de plek van het huidige Visio-terrein.
Hieronder enkele foto's die daar gemaakt zijn.

 

Familie Hannes en Cato van Boekel, eind jaren 40 op de Gasthuishoeve

1944: Cato van Boekel met Canadese Militairen die op de Gasthuishoeve ingekwartierd waren.

 

Kinderen en vrienden van Van Boekel, met op de achtergrond de nu nog steeds bestaande boomgaard.

 

Familie van Boekel voor de Gasthuishoeve in 1950, na terugkomst van zoon Piet van Boekel uit Indonesië.

 

Zoon Jo van Boekel op het terrein van de Gasthuishoeve.

 

De was wordt door dochter Cato op de bleek gelegd.


In 1950 trouwt dochter Cato van Boekel in Grave met Marinus van der Linden. Marinus, afkomstig uit Schaijk, is een broer van (smid) Arie van der Linden.


1953: Familiefoto ter ere van het 40-jarig huwelijksjubileum van Hannes en Cato van Boekel van Hal.

Hannes en Cato vieren in 1953 nog uitgebreid hun 40-jarig huwelijksfeest. Maar binnen het tijdsbestek van een paar dagen komen ze rond de jaarwisseling te overlijden. Op 27 december 1953 Catharina van Boekel van Hal en op 2 januari 1954 Johannes van Boekel. 


Op het moment van overlijden zijn er nog vijf kinderen thuis. Martien, Jo, Harrie, Piet en Marie. Zoon Harrie van Boekel neemt de pacht over. Hij trouwt november 1955 met Corrie Lamers en ze zetten samen het boerenbedrijf op de oude Gasthuishoeve voort. De andere thuiswonende kinderen, zijn dan inmiddels getrouwd en hebben de Gasthuishoeve verlaten.

 

In 1959 wil Blindeninstituut De Wijnberg zich op het terrein van de Gasthuishoeve vestigen. Hiervoor moet het gebied van de Gasthuishoeve gesloopt worden. 

De Gasthuishoeve vlak voor de afbraak in 1960.


Ter compensatie voor de sloop wordt er in 1959  een nieuwe boerderij gebouwd, genaamd de Nieuwe Gasthuishoeve. Deze boerderij stond onder aan de Jan van Cuijkdijk. 

Deze Gasthuishoeve heeft drie adressen gekend:

- Jan van Cuijkdijk 1 te Grave, 

- Gasthuishoeve 1 te Grave 

- Derk Touwmansweg 1 te Escharen.

Die laatste (zand)weg liep door de akkervelden en weilanden naar Escharen. Het blijkt wel uit de adressering dat de boerderij op de grens Grave / Escharen lag. 

 

De Nieuwe Gasthuishoeve, 1959-1975
Deze foto is genomen vanaf de Jan van Cuijkdijk.

 

De boerderij is in 1975, slechts 16 jaren later gesloopt. Gemeente Grave had het grondgebied nodig voor uitbreiding van het Estersveld. Er moesten nog meer woningen gebouwd worden.

Het gezin Harrie en Corrie van Boekel-Lamers verhuist dan naar Beers.


Harrie en Corrie met kinderen Tonnie, Carla en Hans.
dochter Els moet dan nog geboren worden.


Nakomelingen van Hannes en Cato van Boekel (zie foto) zijn oktober 2024 bij elkaar geweest voor een familiereünie. Jan van Boekel (zoon van Piet) Diny van Boekel (dochter van Jo) en Joop van der Linden (zoon van Cato) hebben zich hiervoor in de familiegeschiedenis verdiept. 

 

 

Joop van der Linden heeft ook uitgebreid de geschiedenis van De  Gasthuishoeve uitgezocht. Hij heeft ons toestemming gegeven om dit mooie document te delen. Hieronder kunt u het downloaden.

Geschiedenis Van De Gasthuishoeve Te Grave V 2 Pdf
PDF – 9,8 MB 29 downloads