Doopboek 1725-1790


Portret van pastoor J.F. Bloemarts in 1776.

1725: De uit Grave afkomstige pastoor Joannes Franciscus Bloemarts diende de parochie langer dan een halve eeuw. Vanaf het jaar 1725 tot aan zijn dood in 1779 was hij pastoor in Escharen. Zijn doopregister begint in 1725. Bloemarts staat omschreven als ‘een ijvervollen pastoor’.

In 1728 sloot hij een verdrag met Gassel, waarin werd bepaald dat de heilige Dienst aldaar vanuit een schuurkerk mocht worden verricht. Gassel werd pas in het jaar 1801 een zelfstandige parochie en Langenboom in 1918. Bloemarts had in 1725 dus qua grondgebied een grote parochie: o.a. Tongelaar, Gassel, de Lage Peel, Hal, de Bolt, de Vegetas en de Vogelshoek. Omstreeks 1768 besloot hij daarom assistentie naar de parochie te halen. In 1768 werd dat Pet. Jac. van Esch uit Grave en deze werd  in 1771 opgevolgd door Arnoldus Reijers.  

Pastoor Bloemarts zorgvuldig bijgehouden doopboek is bewaard gebleven en gescand. Het geeft ons nu niet alleen een inzicht in het aantal dopelingen maar ook in de namen van de dopeling, de ouders en de doopgetuigen. Zo komen we ook iets over familierelaties te weten, met de wetenschap dat toentertijd de getuigen immers altijd familieleden waren.

Maar bovenal interessant is de geboorteplaats van de dopeling. Het geeft ons nu een inzicht in de toen bestaande veldnamen van gebieden en namen van boerderijen binnen de parochie St. Lambertus. Hieronder dan ook een verzameling van zo'n 25 doopaktes met toponiemen. 


1745: Caspar geboren in de Leege peel
10 November is gedoopt Caspar wettige zoon van Dielis Jans, geboren te Eesscharen Joanna Willems geboren te Mil. Doopgetuigen: Joes Jaspers en Erica jordens.


1747: Theodoris geboren op de Santvoort
7 Oktober is gedoopt Theodoris wettige zoon van Arnoldi Hendricks geboren te Velp en Joanna Claessen geboren te Mill. Doopgetuigen: Joes Claessen en Maria Hendricks.


1776: Adriaen geboren te Rustendael

24 januari is gedoopt Adrianus wettige zoon van Henricus Ariens, geboren te Escharen en Henrica Jans van Boeckel geboren op Hal. Doopgetuigen: Joannes Jans van Boeckel en Joanna Willems. Kapelaan A. Reijers.


1778: Kersten geboren op de Schaapsdijk

22 Oktober is gedoopt Christianus wettige zoon van Gordiani Kerstens, geb. te Mil en Joanna Hendriks geb. te Velp. Doopgetuigen: Godefridus Kersten en Helena Derks.


1778: Willemijn geboren in de Leeghey
11 November is gedoopt Wihelma wettige dochter van Antonie Lamers en Joanna Willems geboren te Eeschare. Doopgetuigen: Jacobus Willems en Maria Willems.


1773: Petrus geboren op Camerberg
28 November is gedoopt Petrus wettige zoon van Gerrardi Jans en Catharina Thunisse. Doopgetuigen: Wilhelmus Thunisse  en Elisabeth Pauwels.


1775: Hendrin geboren op de Bolt
19 Januari is gedoopt Henrica wettige dochter van Adrianus Wouters geboren in Esscharen en Henrica Wilbers geboren te Velp. Doopgetuigen: Joannes Dorisse en Joanna Gielens.


1778: Marten geboren op de Swarte Wiel
6 Januari is gedoopt Martinus wettige zoon van Danielis Peters geboren te Cuijk en Mecthilde Jans geboren te Reek. Doopgetuigen: Thomas Jans en Theodora Peters.


1775: Cathrin geboren in Escharen 

28 Februari is gedoopt Catharina wettige dochter van Rutgers van Raaij geboren te Escharen en Wilhelmina Hendriks geboren te Uden. Doopgetuigen: Henricus Hendricks en Maria Hendricks. Kapelaan A. Reijers.


1772: Sibilla geboren op de Veegtes
23 Juli is gedoopt Sibilla wettige dochter van Petri Wolters en Barbara Thijssen. Doopgetuigen: Gerardus Thijssen en Hermana Thijssen.


1781: Jan geboren op Tongelaar

6 September is gedoopt Joannes wettige zoon van Henrici Jans en Dorethea Theijsen. Doopgetuigen: Henricus Cornelissen en Maria Peters.


1777: Gerrit geboren aan de Heijhoek

6 December is gedoopt Gerardus wettige zoon van Wilhelmus Ermers geboren te Hal en Wilhelmina Jans geboren te Reek. Doopgetuigen: Adrianus Jans en Petronilla Wilbers.


1774: Joanna geboren Over de Voort te Gassel

5 November is gedoopt Joanna wettige dochter van Antonius Poos en Gerrarda Evers. Doopgetuigen: Leonardus Poos en Anna Maria van den Heuvel.


1782: Meghel geboren op Hal

11 Februari is gedoopt Mechtildis wettige dochter van Wilhelmi Gielens en Maria Gerrits. Doopgetuigen: Gerardus van de Schans en Antonetta Ariens.


1775: Willem geboren op Crakenburg

17 November is gedoopt Wilhelmus wettige zoon van Wiilebrordus Kerstens en Wilhelmina Dillisse. Doopgetuigen: Gerardus Arnoldisse en Joanna Hendriks.


1775: Paulus geboren op de Meijsevoort

3 Maart is gedoopt Paulus wettige zoon van Gerardus Deenen geboren te Escharen en Joanna Thunnisse geboren te Reek. Doopgetuigen: Wilhelmus Ariens en Jacoba Jans.


1778: Joannes geboren op de Hogesteen

2 Juni is gedoopt Joannes wettige zoon van Gerardi Jans geboren op de Hogesteen en Anna Maria Erbersse. Doopgetuigen: Jacobus Jans en Agnes Jans.


1775: Helena geboren op Hal, Kleine Mulder

28 April is gedoopt Helena wettige dochter van Wihelmus Rombouts Horcksmans en Maria Hendriks van Gemert geb. te Mill. Getuigen Wilhelmus Boonstaf en Agnes Hendriks van Gemert.


1744: Laurens geboren op Groote Mulder

5 juli is gedoopt Laruentius wettige zoon van Anselmus Laurenssen en Anna Meuessen. Getuigen Petrus Goossens en Hendrina Meuessen.


1776: Aelbert geboren op de Vogelshoek

8 Oktober is gedoopt Albertis wettige zoon van Joannis Martens en Anna Aelberts van de Wiel geb. te Esschare. Getuigen: Aentonnis van den Burgt en Elisabetha Jans Meijers.


1775: Peter geboren te Langenboom

2 Januari is gedoopt Petrus wettige zoon van Andreas Thunisse en Antonia Lamers geb. te Escharen. Getuigen: Antonius Lamers en Joannna Willems.


1747: Derriske geboren op Hoog Eescharen

29 april is gedoopt Theodora wettige dochter van Wilhelmus Bastiaens en Joanna Hermens geboren in Wiechen. Doopgetuigen Theodorus Hermens en Joanna Hermens.


1775: Thoon geboren te Gassel

5 Februari is gedoopt Antonius wettige zoon van Laurentius Gijsberts geb. op Hal en Joanna Peters geb. te Gassel. Getuigen: Hermanus Peters en Catharina Willems.


1745: Joanna geboren op Kouenoort

14 november is gedoopt Joanna wettige dochter van Henricus Neelisse Eescharen en Elisabeth Jans geboren in Reek. Doopgetuigen Antonius Neelisse en Joanna Gerrits.


1773: Catrin geboren op Hooghal

24 Mei is gedoopt Catharina wettige dochter van Godefridi Cerstens en Hendrina Jans. Getuigen: Willebrordus Cerstens en Maria van Son.


1773: Petronilla geboren op Hal de Locht

19 Augustus is gedoopt Petronilla wettige dochter van Petri Willems en Wilhelmina Rombouts. Getuigen: Emebertus en Wilhelmina Peters.  Kapelaan A. Reijers.


1778: Marie geboren in Nij Gassel

31 Maart is gedoopt Maria wettige dochter van Jacobi Peters en Barbara Willems geboren te Nij Gassel.

Getuigen Joannes Peters en Joanna Willems.


1779: Peternel Van 't Sandt geboren

5 Mei is gedoopt Petronilla wettige dochter van Wilhelmi Valks geboren te Reek en Catharina Musers geboren te Mil. Getuigen: Leonardus Valks en Gertrudis Valks.


Dopen ten tijde van de Beersche Maas:

Als de Beersche Maas in werking was, was het dorp en dus ook de kerk voor bewoners van 'over' de Raam,  niet bereikbaar. Bewoners van De Bolt, Kouwenoord, Hall en de Lageheij gingen daardoor in Velp of Reek ter kerke. Ook voor het dopen van hun kinderen werd dus naar die parochies uitgeweken.
In het DTB-boek van onze parochie krijgen deze de aantekening: 'inundantiam aquaium'.
December 1953 zal het gebied tussen de Hoogeweg en het dorp weer onder water gestaan hebben:

 

28 december 1753 wordt vanwege het ondergelopen gebied, in de Reek gedoopt, Agnes, wettige dochter van Wilhelmus Gijsberts en Gertrudis Laurenssen.

 

Anna Maria Lamberts geboren in Hall, wettige dochter van Lambertus Pau.. en Anna Laurenssen is vanwege het water op 14 december 1753 in Velp gedoopt.


.

.