Toponiemen in 'Esteren"

.

Over de Bello, de Bolt, de Bullen en de Bus

Je woont Op den Bolt, aan de Hekkens, in de Vogelshoek of Op ’t Rot.

Plaatsnamen en veldnamen, oftewel toponiemen, zijn vaak eeuwenoud. Mensen hebben altijd de behoefte gehad om plaatsen een naam te geven.
Ook de boerderijen kregen namen zoals; De Groote Mulder, Den Alendonk, De Vegetas, De Tarpot of De Heesbergen. Rond deze huizen lagen de moestuinen en kleine erven.

Het dorp en de buurtschappen waren omgeven door akkerland met benamingen zoals o.a.: De Driessen, Het Liesbroek, De Vale, de Roode Haan of De Paardenhemel.

 

Het gebruik van toponiemen was een noodzaak, er waren immers geen straatnamen. Het kadaster kwam pas rond het jaar 1830.
Hoe nuttig het kadaster ook was, voor de toponiemen betekende dit het begin van het einde. Voortaan kon elk perceel veel nauwkeuriger aangeduid worden met de letter van de sectie en het perceelsnummer. Deze werden vermeld op alle officiële papieren, zoals verkoopakten en stukken van het gemeentebestuur. Het gebruik van toponiemen verloor daardoor steeds meer terrein.
Toch komen we ze gelukkig in onze Esterse spreektaal nog steeds tegen.

.

.

We zijn alle deze toponiemen nu aan het 'verzamelen'. We beseffen dat deze collectie nog lang niet compleet is en nog veel onderzoek vergt. Wij hopen zo spoedig mogelijk deze site verder te kunnen invullen. Uw hulp en medewerking stellen we dan ook zeer op prijs. Geef ons uw aanvullingen door!


De toponiemen staan, om ze beter te kunnen ordenen, op een aparte website.
Door op de afbeelding van de website, bovenaan deze pagina te klikken, komt u daar terecht.

.