Esters Heem » Bedrijvigheid » Slagerij Karel Schel

Slagerij: Karel Schel


Karel Schel, geboren op 25 maart 1934, was de oudste zoon van Grad Schel en Petronella Rutten.

Grad (Gerard) Schel, woonde met vrouw en negen kinderen aan de Middelweg 1, op de Bolt. Grad Schel werkte in Nijmegen en boerde thuis wat bij. Iedere dag ging hij met de fiets naar Vroom en Dreesmann aan de Grote Markt in het centrum van Nijmegen. Hier werkte Grad als transportarbeider bij de Deutsche Feldpost. Op 22 februari 1944 werd Nijmegen per vergissing door Amerikaanse bommenwerpers gebombardeerd. Tijdens dat bombardement viel een van de eerste bommen op de V&D en er brak brand uit.
Na dit bombardement van 22 februari werd Grad Schel vermist.

Lees hierover meer op de pagina: Oorlogsslachtoffers


Karel was destijds amper 9 jaar oud toen zijn vader op 36 jarige leeftijd stierf. De jongste, nummer tien van het gezin, moest toen nog geboren worden. Toen Karel van de lagere school afkwam moest hij dan ook snel als kostwinner gaan werken.

Hij startte met het planten van dennen in 't Esters Broek. Vervolgens werkte hij als boerenknecht bij Mies van Dinther op de Vogelshoek. Daarna kwam Karel als knecht bij Wim Linders terecht. Deze woonde op de Graafschedijk, boerderij de Schutsboom, en was slachter van beroep. Hier maakte Karel dus kennis met het slagersvak. Bij Linders heeft hij vier jaar gewerkt en het vak geleerd. 


Het gezin van weduwe Schel heeft destijds veel hulp gehad van de oude dokter Kanters. Toen Karel voor zijn dienstplicht werd opgeroepen werd de situatie voor het gezin Schel er niet beter op omdat het loon van Karel wegviel. Dokter Kanters regelde echter via de gemeente een financiële tegemoetkoming.

Uit dienst ging Karel verder in het slagersvak en vond werk in het Nijmeegse slachthuis.

Na een aantal jaren begon hij als huisslachter, en trok 's winters langs de boeren in de streek en bond daar talrijke varkens aan de 'leer' (ladder) om ze tot keurige vleespakketten om te verwerken. Aanvankelijk bleef hij daarbij in de zomermaanden in het slachthuis in Nijmegen werken.


Tijdens de opening van Zaal Kaak in Beers in 1957 leerde Karel, Dina (Dien) Strik uit Gassel kennen. Dien werkt  als hulp in de huishouding bij verschillende families. Zo heeft ze ook gewerkt in het gezin van Bertus Loeffen. 

Na twee jaar verkering tussen Karel en Dien, trouwden ze op 22 jan. 1959. Ze gingen wonen aan de Liefkenshoekschestraat 3. Later bouwden ze hiernaast een nieuwe woning. Karel werkte nog in het slachthuis in Nijmegen en in zijn eigen tijd slachtte hij ook aan huis. Naast dit alles had hij ook een loonbedrijf. Verder een schuur met varkens, kippen en drie koeien. In 1968 ging het loonbedrijf over de kop en verhuisden zij terug naar de Middelweg, het ouderlijk huis van Karel. 

Karel vond werk als kraanmachinist bij de C.H.V. in Grave. Dit werk heeft hij 11 jaar gedaan. Hij heeft ook nog een hele tijd melk geschept.

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.

Klik hier om een tekst te typen.

Gezin Karel en Diena Schel - Strik:

achter v.l.n.r. Geert, Jan, Carla, Cor, Albert, Diena en Karel voor v.l.n.r. Marian, Nellie en Diny.


Klik hier om een tekst te typen.


1985


In 2006 krijgt Karel de koninklijke onderscheiding, lid in de Orde van Oranje Nassau. Belangrijkste verdiensten: ruim 45 jaar actief in diverse bestuur- en uitvoerende functies voor het St. Anthonius Abt gilde. Daarnaast  was Karel bestuurlijk actief bij de biljartclub en carnavalsvereniging De Pieperknallers.


overlijden