Esters Heem » Gebouwen » 't Zaaltje

't zaaltje


712VoormaligrepetitielokaalvanfanfareEendrachtLatergaragevandedamesPeeters.jpeg

St. Machutusweg 13

.

vergunning1.jpg
zaaltje3-3-2.png

uit Gelderlander 28-2-1909

Zoals u hierboven kunt lezen is 't Zaaltje als repetitie- en concertzaal gebouwd in 1909.

Voor en door Fanfare 'Jongelingslust'.  

Het gebouw stond op een perceel grond die eigendom was van de toenmalige gemeentesecretaris Martinus Peeters, wonende aan de St. Machutusweg 11. 

Mia Peeters (91 jaar) weet nog te vertellen dat hun woonhuis gebouwd is in 1908 . Metselen gebeurde met stenen die voor het eerst uit een oliegestookte oven kwamen. In die partij stenen zaten dus nogal wat exemplaren die minder mooi waren van kleur, vorm en hardheid. Deze 'afgekeurde' stenen werden bewaard en later gebruikt bij het bouwen van 't Zaaltje.

 

Bestuur, leden en aspirant-leden der Fanfare 'Jongelingslust" te Escharen met hun directeur en oud-directeur.

Deze foto is gemaakt ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van Fanfare 'Jongelingslust' in 1938. Op deze afbeelding uit de Feestgids is goed het portaaltje te zien dat toegang gaf tot het gebouw.


Klik hier voor meer informatie: Fanfare Jongelingslust


zaaltje4.png

.

         foto: Sjef vd Burgt

Ook Toneelvereniging 'De Vriendenkring' gebruikte 't  Zaaltje als repetitieruimte.

Meester Bongaards was de regisseur. Er werden regelmatig uitvoeringen gegeven. Op bovenstaande foto uit 1948 voert men het toneelstuk 'De Rode Adelaar' op.

In het gebouwtje was een podium. Onder het podium een ruimte die fungeerde als opslag- en omkleedruimte. Deze ruimte was van buiten uit met een deur, toegankellijk. In het podium was zelfs een luikje voor de souffleur.

(lees verder bij Toneelvereniging)

 

zaaltje2.png

.

UDC1919_0208_00003.jpg

Hier aan de linkerzijde het Zaaltje. Niet de mooiste zijde van het gebouw is zichtbaar want je kijkt hier op de 3 urinoirs die daar tegen de muur gemetseld waren. Goed te zien is hier nog wel de oorspronkelijke aanbouw, het voorportaal.

 

zaaltje7.jpg

Het Zaaltje werd ook gebruikt als feestlocatie bij dorpsfeesten. In deze advertentie uit de Gelderlander van 1934 maakt Jan van den Hoogen reclame om Kermis te komen vieren.

Hij huurde 't  Zaaltje en richtte het in met dansvloer en al. Hij zorgde voor personeel, drank en muziek. Anneke vd Hoogen weet nog te vertellen dat men per dans moest betalen.

Familie van den Hoogen heeft nog steeds stukken dansvloer, stoelen en borrelglaasjes in hun bezit.

 

stoelfanklein.jpg
zaaltje-1.png

Het Zaaltje werd ook verhuurd aan andere instanties zoals hier ' den Raad van Arbeid'. Het fungeerde eigenlijk als een soort van dorpshuis. Ook heeft het dienst gedaan als noodlokaal tijdens de  verbouwing van de Lagere School.

 

foto: Mia Peeters

Tijdens de mobilsatie werd ' t Zaaltje gebruikt voor inkwartiering van militairen. Op deze foto komt een soldaat water halen bij het achterhuis van Martinus Peeters. Mia Peeters, 90 jaar, kan zich nog goed herinneren dat de soldaten daar verbleven. Familie Peeters was geen buren gewend en ze wilden geen inkijk in hun woning, dus de ramen aan die zijde van het huis, werden wit gekalkt.

op de foto: Jo, Mia, Bets, militair en Martinus.

Ook na de bevrijding hebben we er soldaten ingekwartierd gezeten.

 

1987klein.jpg

foto: 1987, Jo vd Hoogen

Toen het gebouw niet langer de functie van repetiielokaal had, heeft Martien Peeters het rond 1943 aangekocht. Het heeft toen jaren dienst gedaan als opslagschuur van Theo Peeters. Later, ±1962 werd het portaaltje, met toegangsdeur en toilet, gesloopt en werden er garagedeuren in geplaatst. Het gebouw werd voortaan gebruikt als garage en schuur voor de Dames Peeters.
In 1987 wilden Jo en Mia Peeters echter een woning bouwen op dit perceel. Hun oorspronkelijke
woonhuis werd verkocht en 't Zaaltje moest gesloopt worden. Gerard Cuppen kwam dit ter oren. Hij was voor het bouwen van een schuur op zoek naar oude stenen.
Hij heeft een deal gesloten en het gebouw begin 1988, zorgvuldig uit elkaar gehaald en gesloopt. Na het schoon bikken van 22.000 stenen is het in dezelfde stijl, maar in een iets andere afmeting, herbouwd.
De raamkozijnen hebben nu nog steeds bijna allemaal het originele glaswerk. Ook de verhoging van het podium is in zijn schuur/garage weer opgebouwd.
't Zaaltje staat nu naast de woning van G. Cuppen aan de Vegatescheweg 2A. 

 

schuur1kopie.JPG
schuur4kopie.JPG