Eier- en meelhandel J.P. van den Hoogen

.

Eier- en Meelhandel: St. Machutusweg 2B 

De schuur aan de St. Machutusweg 2b, is gebouwd in 1955. Zelf woonde Jo en Corry van den Hoogen met vier kinderen toen nog op St. Machutusweg 4. Hier hadden kinderen van den Hoogen een kruidenierswinkel. Zie hier.

.

Meel 'lossen': Jan en Bennie aan het werk

.

Jan verplaatst de vrachtauto, anders kan er niet gevoetbald worden.

.

Jo van den Hoogen met Burgemeester R.W.M. Gerrits, in de stand van Meulenmans tijdens de Middenstands beurs in Grave. Links, staat zoon Jan.

.

 

 

.

Advertentie van Meulemans uit Ravenstein in het programmaboekje van Fanfare Eendracht. Deze vierde in 1975 hun 20-jarig bestaan.

.

Bij drukte hielp 's avonds ook het 'vrouwvolk' mee. Op deze foto, gemaakt rond 1958: Corry vd Hoogen v Dongen, Marietje vd Hoogen, Nellie vd Hoogen en Riek (Cuppen) Maas.

.

Eierpakhuis: St Machutusweg 4A

.

Het 'Pakhuis' is in 1934 door de N.C.B. gebouwd. Lees hier meer over op de pagina Pakhuis.


Op de voorgrond op St. Machutusweg 6, de woning van Sjaak en Maria Kuipers-Nikkels.

Daarnaast het Eierpakhuis op St. Machutusweg 4B.


Voor de keuken van de Generaal de Bonskazerne was Jo van den Hoogen jarenlang leverancier van eieren. Hierboven zijn bezoekerspasje.

 

Er hebben ooit 600 eierkisten in de schuur gestaan. Er zijn er slechts enkelen over. Statiegeld was f 6,-.

Voor menige verhuizing werden ze uitgeleend en voor vele doeleinden gebruikt.

.

.

Voor de 'promotietour' van Lijst 6 voor de gemeenteraadsverkiezingen, fietsen de kandidaten van de kieslijst een tocht door Grave. Jo neemt zijn bakfiets vol eierkisten mee.


Bovenstaande foto geeft zicht op het Eierpakhuis begin jaren zestig. Op de foto is Hent Willems en op de achtergrond zijn vader Jan Willems, de twee-onder-een kap-woning aan het bouwen voor zijn zonen Lambert en Herman.

 

Onder in het Eierpakhuis was een grote diepvrieskelder.
Hierin werden blikken van 20L. eierstruif ingevroren. De eierstruif werd gemaakt van eieren waarvan de schaal beschadigd was. De struif werd bevroren verkocht aan een bedrijf voor het maken van beschuit.
Deze grote vriesruimte was via een trap vanaf buiten bereikbar. De wanden van de vrieskelder waren bedekt met houten klepkastjes die voorzien waren van sloten.
Dorpelingen konden hier een kastje huren en hun ingevroren levensmiddelen bewaren en ophalen. Uit veiligheid zat er In de vriesruimte een grote rode alarmknop.
In deze ruimte brouwt Jan vd Hoogen tegenwoordig bier.

.

In 1968 stopt Jo met het zelf ophalen en sorteren van eieren.

Hij kocht de eieren nu gesorteerd in en verkocht die door. Een adres waar hij eieren kocht was de Firma Ramakes in Son. (zie foto)

De eierhandel verplaatste zich toen van het pakhuis naar zijn schuur bij zijn woning aan St. Machutusweg 2b.

 

.

Het pand kwam vrij. Door de jaren heen hebben verschillende bedrijven hier hun onderkomen gehad.

Zo zat er ooit een meubelhandel. Vele jaren fietsenmaker Linsen uit Beers en weer later een horeca groothandel. Daarna 'Koenen Air', een bedrijf dat opblaasspullen vervaardigde.

Ook toen de nieuwe school 'De Ester' in 1972 in aanbouw was heeft hier tijdelijk een schoolklas onderwijs gekregen. Het achterste gedeelte is ook ooit ingericht geweest als repetitielokaal voor de harmonie.

Zie pagina 't Pakhuis.

Jo stopte in 1973 definitief met de eierhandel.